Skip to main content

Ooit kocht Jorike van Werven als meisje van acht jaar haar eerste typemachine. Het was een gele Brother die zij vond op de Koninginnemarkt in Hoogeveen, en wel voor het luttele bedrag van één gulden. Ze kon haar geluk niet op; typte het ene verhaal na het andere en fantaseerde over hoe zij de jongste schrijfster van Nederland zou gaan worden. Maar zoals dat meestal gaat met dromen, vervloog deze toen Jorike ouder werd. Of beter gezegd: toen ze twaalf was vloog de droom onder haar bed en zou daar jarenlang stof liggen happen.

Totdat ze in 2014 op bezoek was bij haar ouders. Uit verveling haalde Jorike het ijzeren, vergeten ding tevoorschijn en begon er gewoon maar wat op te tikken. Letters, woorden. Kleine zinnetjes. Ineens herinnerde zij zich een taalpost van genootschap Onze Taal, die wel erg toepasselijk was voor haar situatie: “Staat er ergens in huis nog een oude typemachine weg te kwijnen? Daar is kunst mee te maken.” Kunst…? Aarzelend begon ze een hartje te typtekenen. En een oog. Daarna het snormannetje van de Pringles-bus die naast haar lag. En toen ze de rest van de middag in de tuin zoet was met het typtekenen van een tuinbankje, was ze verkocht. Haar verhalenmachine had een extra dimensie gekregen – die dag transformeerde de typemachine in haar ogen tot tekeningenmachine.

Inmiddels heeft Jorike van Werven tientallen tekeningen ontworpen op haar typmachine en wij zijn er trots op dat wij een aantal van haar werken – waaronder de Domtoren, de Oudegracht en de Janskerk – verkopen in onze webshop!

De waardering van citygifts.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 18 reviews.